اداب ورسوم مردم سمنان در شب های قدر
اداب و رسوم مردم استان سمنان در ماه رمضان وشب های گرانقدرقدر قند شکنی رسمی کهن در سمنان
از رسوم ویژه سمنان در ماه مهمانی خدا، غبار روبی مساجد، خرد کردن سنگ نمک، شکستن قند، خرد کردن آجر برای مهیا ساختن پودر شستشوی ظروف، خشککردن بادمجان و سبزی برای تهیه غذاست.
بیشتر مردم سمنان پیش از ماه مبارک رمضان گوسفند ذبح میکردند تا از گوشت آن در این ماه استفاده کنند همچنین طبخ نان خانگی، شیره انگور و نگهداری آن در خمره ازجمله آداب پیش از ماه رمضان در سمنان بود.
مردم استان سمنان در شبهای قدر همچون سایر مردم مسلمان کشورمان در مساجد با خواندن دعاهای جوشن کبیر، مجیر، افتتاح و ذکر مصیبت و توزیع غذا، شله زرد، فرنی، آش رشته، نون محلی، خرما و غیره شب سحر میکنند.
در شب قدر با خواندن دعای جوشن کبیر ظرفی از آب، آب حاوی زعفران نزد خود نگه داشته و یا بر نخی که بعد از خواندن یک آیه گره میبندند برآن میدمند و بعد از اتمام به عنوان تبرک و شفا به منازل خود میبرند.
در شبهای قدر اهالی استان سمنان لباس سیاه بر تن میکنند و کار کردن در ۲۱ ماه مبارک رمضان را حرام میدانند و به توزیع شیر در بین نیازمندان و افطار در مساجد و به مراسم عزاداری، سینه زنی و زنجیر زنی در اماکن مذهبی و کوچه وخیابان میپردازند.
در باور برخی اهالی، نزول قرآن در شب ۲۷ ماه رمضان بوده و بر این اساس برخی تا پاسی از شب به احیاء و شب زنده داری در مساجد میپردازند. زنان سمنانی، گرمساری و دامغانی در این روز به جهت شادی ناشی از کشته شدن قاتل ملعون امام علی (ع) به دست و پای خود حنا میبندند.
برخی زنان در این روز گوش دختران خود را سوراخ کرده و برای آنها گوشواره میخرند.
گفتنی است که در شهرهای شاهرود، گرمسار و روستای جزن برخی زنان در بین نماز ظهر و عصر با اندکی پارچه، نخ و سوزن کیسهای کوچک دوخته و سکهای را به نیت تبرک درون آن میاندازند.
شاهرودیها آن را(کیسه مراد) نامیده و به جهت بر آورده شدن حاجت آن را تا سال دیگر نزد خود نگه میدارند.
با اتمام ماه مبارک رمضان مردم استان سمنان با رویت ماه که در قدیم توسط افراد خبره تشخیص داده میشد و در حال حاضر از طریق رسانههای جمعی اطلاع داده میشود با انجام غسل و پوشیدن لباس تمیز به مساجد میروند و نماز عید فطر را میخوانند.
بعد از خواندن نماز با روبوسی یک دیگر و دیدو بازدید صله رحم را به جا میآورند و آرزوی خیر و برکت و مقبول حق قرار گرفتن روزه و نماز به درگاه خداوند را برای یکدیگر آرزو میکنند و سپس به منازل کسانی که عزیزی را از دست داده اند ویا بیماری در بستر دارند میروند باشد.
آیین سفیدکردن دیوار خانهها به عنوان رویدادی که رنگ و بوی ماه رمضان دارد در برخی از روستاهای استان مانند میقان، ابرسِج، کلاته خیج، و شهرهای مُجِن و مهدی شهر، تا گذشتهای نه چندان دور، با خاک های مخصوص انجام میشد. https://www.aparat.com/v/CUwVb